Долар (США)

гривня, валюта, гроші онлайн,за гроші, про гроші, гроші і кредит, екстра гроші

Долар США (USD, $) - національна валюта Сполучених Штатів Америки.

Долар одна з найстаріших валют у світі. Ця валюта була введена в обіг в 1861 році. Долар США є офіційним платіжним засобом на території США, а так само на території деяких інших невеликих держав (Палау, Панама, Еквадор і ін.) Американський долар вже більше ста років залишається основною резервною валютою світу. Близько 60% всіх розрахункових операцій на землі здійснюється в доларах США. Використовуються банкноти номіналом $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 100. Існують також банкноти і більшого номіналу ($ 10-100 тис.), випущені до 1940 року, але їх реальна вартість набагато вище номінальної і визначаться, в більшості випадків, на аукціонах.

Долари США на даний момент найбільш міцна валюта, - це стосується як курсу, так і матеріалу з якого виготовляються банкноти. Так, щоб банкнота в $ 20 перетерлась на згині її потрібно скласти близько 4-4,5 тис. разів. При цьому уряд США ніколи за історію існування цієї грошової одиниці не знецінювало свою валюту, що зробило її однією з найбільш стабільних в світі. Втім, під впливом світової кризи 2008 року курс долар втратив позиції до основних світових валют і «просів» на 5-10%. Але в 2010 році після загострення кризи в Єврозоні відіграв свої позиції. На сьогоднішній день курс долара знову почав знижуватися через вимушену емісії проведеної ФРС (Федеральної Резервної Системою) для нейтралізації негативних наслідків кризи 2008 року, а так само внаслідок зростання держборгу США. Більшість валют при визначенні курсу співвідносяться саме з доларами США. Наприклад, у нашій країні курс будь-якої валюти визначається як крос-курс через долар США.

Доларами можна розрахуватися практично в будь-якій країні світу. Якщо у вас не будуть приймати готівковий долар, то в будь-якому обмінному пункті світу можна поміняти американську валюту на грошові знаки країни, в якій потрібно провести розрахунок.