Доступна іпотека: міф чи реальність

Доступна іпотека

Для більшості громадян України словосполучення «дешева іпотека» звучить як щось фантастичне. Проте, Кабінет міністрів почав реалізовувати програму «Доступне житло», згідно з якою населення зможе брати кредит на покупку нерухомості під 3% річних на 10-15 років. Видавати подібні кредити буде Ощадбанк. Однак у людей є всі підстави з підозрою ставитися до подібних програм.
 

Перше питання, яке слід задати, це як буде компенсуватися відсоткова ставка? Якщо джерелом виступить бюджет, то вийде, що іпотеку більшою мірою будуть оплачувати платники податків, більшість з яких не може дозволити собі подібний іпотечний кредит. Тому такий вид компенсації можливий тільки для молодих або багатодітних сімей.
 

Однак для банків ця ситуація вигідна, тому як вони будуть отримувати гроші навіть тих платників податків, які не планували купувати і користуватися банківськими продуктами. З іншого боку, попит на іпотечні кредити настільки великий, що якщо знизити ставку по виплатах до планованої, в бюджеті елементарно не вистачить грошей, що призведе до зворотного - кредити будуть видавати тільки вибірково. Втрачається сам сенс доступності такої іпотеки.
 

В ідеалі для вирішення проблеми, що виникла, необхідно створити Державний іпотечний банк з адекватними відсотковими ставками, який би створив конкуренцію звичайним комерційним банкам. Також в країні повинен знизитися рівень інфляції, а доходи населення - вирости, що теж виглядає чимось з області фантастики.
 

Друге питання виникає у зв'язку з вартістю нерухомості. Теоретично, будівельні компанії можуть будувати житло низького класу по 500 доларів за 1 кв.м. Це можливо в тому випадку, якщо будівельна галузь буде отримувати дотації, тобто, забудовники отримають землю безкоштовно - хоча б на околиці міст і в регіонах.
 

У той же час існує попит і на житло за ціною 900 доларів за 1 кв.м, тому очевидно, що знижувати ціну до 500 доларів - невигідно. Якщо ж держава натисне на будівельні компанії, то корупція і спекуляція в цій галузі можуть значно зрости. Також в такій ситуації залишається неясним, звідки забудовники будуть отримувати прибуток. Тому зниження цін на житло, принаймні в Києві, на даному етапі малоймовірно.
 

І все ж реалізувати програму «Доступне житло» можна. Для цього в першу чергу потрібно стимулювати будівельну галузь, наприклад, шляхом продажу ділянок під забудову з аукціону зі стартовою ціною 0 гривень. При цьому, звичайно, ділянка повинна бути з комунікаціями, готовою проектною та дозвільною документацією. Допускати на такі аукціони слід всіх бажаючих, а не тільки певне коло компаній. В такому випадку буде створена конкуренція, яка сприятливо впливне на галузь і зниження цін.