Хто сплачуватиме податок на нерухомість?

Податок на нерухомість

Ініціатива Миколи Азарова - змусити заможних громадян платити більше податків, з тріском провалилася. Це підтвердили зміни до Податкового кодексу щодо предметів розкоші та оподаткування багатства, які уряд подав на розгляд Верховної Ради. Такі зміни, втім, не зможуть гідно згладити відмінності між соціальними верствами суспільства, як планувалося раніше.
 

Оподаткуванню, згідно з новим законопроектом, буде підлягати нерухомість, чия загальна площа перевищує 200 кв.м (квартири), 500 кв.м (дачі і приватні будинки) і 600 кв.м (житлова нерухомість), яка зареєстрована на одного власника. За кожен квадратний метр такої нерухомості власник зобов'язаний сплатити 2% мінімальної зарплати. При цьому в законі не прописано, піддається оподаткуванню вся площа або тільки та її частина, яка перевищує зазначені межі. Адже сума податку при цьому значно різниться.
 

Залишилася без уваги і комерційна нерухомість, яка за кордоном давно піддається оподаткуванню. У разі законопроекту також виникає несправедливість, при якій власник апартаментів в столиці і власник такої ж за площею, але значно менш дорогої нерухомості в регіоні будуть платити однаковий податок. Про який соціальну рівність може йти мова?
 

Нести відповідальність за сплату податку на нерухомість повинен сам її власник. Йому також потрібно самостійно розрахувати суму податку, вказати її в декларації та сплатити. Контролювати сплату податків юридичними особами легше, ніж фізичними. Інформація про наявність прав власництва у фіз.осіб знаходиться тільки в БТІ, проте БТІ не має права надавати такі дані на вимогу податкової. Так що з власників незареєстрованої нерухомості, які ухилились від сплати податків можуть вимагати хіба що штраф за неподання декларації, який становить 170 грн. Якщо податкова виявить незареєстровану нерухомість, штраф за це складе вже 10% від суми податку (прострочення до 30 днів) і 20% - при простроченні від 30 днів.
 

Таким чином виходить, що більшість власників елітної нерухомості можуть взагалі не платити податок, так як відомості про права на нерухоме майно у них не завжди правдиві.