Історія появи індекса Доу-Джонса

Доу-Джонс

Люди, які планують пов'язати свою діяльність з біржами, неодмінно зіткнуться з поняттям індексу біржової активності або, як його називають, індексом Доу-Джонса. Давайте розберемося, як він з'явився і що означає.
 

Чарльз Доу прославився в сфері технічного аналізу цінних паперів, незважаючи на те, що народився в бідній родині фермера зі штату Коннектикут, де фінансів завжди не вистачало. Ситуація ускладнилася тим, що коли Чарльзу було 6 років, його батько помер, і хлопчикові рано довелося піти на роботу. Він так і не закінчив середню школу.
 

Тим не менш, з 18 років Доу займав посаду журналіста в місцевій газеті і особливо цікавився новинами бізнесу. Він настільки добре писав аналітичні статті, що це принесло йому популярність не тільки серед обивателів, а й серед серйозних ділових людей. Тому не дивно, що всього через рік після переїзду до Нью-Йорку, Чарльз Доу заснував аналітичну газету, яка висвітлювала події ділового життя США. Його партнерами стали Чарльз Бергстрессер і Едвард Джонс. У 1889 році на основі цього видання почала розвиватися відома Wall Street Journal.
 

У газеті Доу публікувалися біржові звіти, таблиці з цифрами курсів, інформація про фінансовий стан компаній, що котируються на ринку цінних паперів - словом, все те, на що раніше діяла негласна заборона. Незважаючи на те, що законодавчо публікація квартальних звітів компаній була дозволена тільки в 1934 році, Доу та Джонс змінили правила гри на біржі набагато раніше. Wall Street Journal не друкувала нічого веселого, ніяких пліток і кросвордів, тому не викликала інтерес у середньостатистичної людини. Однак люди знаючі буквально зачитували газету до дір, адже від інформації, яка там розміщувалася, залежала їх фінансова успішність.
 

Перший індекс Доу-Джонса з'явився тоді, коли перед видавцями встала проблема вимірювання активності на Нью-Йоркській фондовій біржі. Щоб її вирішити, вони щодня визначали середню вартість акцій 10 найбільших компаній, чиї цінні папери котирувалися на біржі. В той час з 10 таких компаній 9 були залізничними. Якщо отриманий індекс зростав, це означало і зростання вартості індексованих компаній, а його зниження - падіння ділової активності.
 

Сьогодні для розрахунок індексу Доу-Джонса використовується така ж схема, тільки серед індексованих компаній присутні такі гіганти, як McDonald's, Microsoft, Coca-Cola. В інших країнах розрахунок біржової активності проводиться аналогічно, однак індекси носять інші назви. Наприклад, в Німеччині це індекс DEX, в Японії - NIKKEI.