Київська нерухомість стає доступнішою

Київська нерухомість

Вартість квартир у Києві падає. Експерти прогнозують, що до кінця року ціни на житло знизяться на 15%. Це обумовлено прийдешніми парламентськими виборами, а також підвищенням вартості комунальних послуг, оренди житла і можливою девальвацією гривні.
 
Столичний ринок нерухомості лихоманить у світлі економічних післявиборних очікувань. В результаті переходу функцій по реєстрації угод від БТІ до Укрдержреєстру, продавці і покупці квартир збільшили кількість транзакцій, щоб встигнути закінчити угоди до намічуваної передачі повноважень. Особливо це було помітно в період з січня по травень. Травень також ознаменувався лихоманкою на ринку нерухомості, викликаною спробами монополізувати оцінку житла. Витрати на таку оцінку зросли в кілька разів, що призвело до блокування ринку на цілих 10 днів. Ці події привели до того, що ціни на ринку вторинного житла в Києві знизилися до середньої вартості 1830 доларів за 1 кв.м, тобто, майже на 5%. Експерти прогнозують і подальше зниження цін.
 
Що стосується ринку первинного житла, на який припадає більше половини угод, то тут середня вартість становить 1000 доларів за 1 кв.м, або, якщо оцінювати квартиру на ранніх етапах будівництва, то 850-900 доларів за 1 кв.м. Нижче цієї позначки вартість не впаде, кажуть ріелтори. А от на вторинному ринку все ж очікується зниження цін у наступні два роки.
 
Така ситуація пов'язана з тим, що нинішні покупці стали більш прискіпливі до вибору житла. Старі «хрущовки», в які крім самої покупки, потрібно вкласти додаткові кошти на ремонт і нові комунікації, стають менш затребувані, тому їх звичайна вартість - 1800 доларів за 1 кв.м, вже не актуальна. Навпаки, недорогі новобудови в Бучі, Вишневому та інших передмістях столиці, користуються великим попитом. Цьому сприяє і несподівана зговірливість продавців - якщо покупець готовий внести відразу понад 70% вартості квартири, то забудовники згодні переглянути ціну в 1000 доларів за 1 кв.м.
 
Середні ціни на житло в Києві на сьогодні становлять наступне: «хрущовка» - від 32000 доларів, «гостинка» - від 53000 доларів, 1-кімнатна квартира - від 70000 доларів, 2х-кімнатна - від 90 000 доларів, 3х-кімнатна - від 126000 доларів. При цьому знижка на нерухомість економ-класу може досягати 5-7%, бізнес-класу - до 30%.

Окремим пунктом в прогнозованому зниженні цін на житло експерти розглядають можливу девальвацію гривні. Якщо вона досягне 10 грн за 1 дол, то вартість нерухомості впаде, особливо це стосується первинного ринку житла, за яким потягнеться і вторинний.
 
На вартість житла впливають і складнощі з іпотекою. Якщо раніше близько 5-7% квартир, що купуються, припадало на іпотечне кредитування, то зараз ці цифри становлять 2-3%. Більшості людей просто не по кишені 20-25% річних, і навіть президентська програма, що пропонує ставку в 3%, не надто помітно вплинула на вартість.
 
А от ціни на оренду житла будуть збільшуватися, кажуть ріелтори. Очікуване підвищення - до 10% до кінця року, що обумовлено помітно меншою, ніж попит, пропозицією на цьому ринку. Таким чином, середня вартість оренди може піднятися від 350 доларів до 380-400 на місяць. Осінній сезон, що характеризується приїздом студентів до столиці, в цьому році буде супроводжуватися ще й виборами, що так само негативно позначиться на цінах на оренду.