Лізинг на противагу автокредиту

Лізинг

На заміну автокредитам приходить фінансовий лізинг - оренда автомобіля на тривалий термін з наступним викупом, тобто, покупка авто в розстрочку. У цієї процедури є як плюси, так і мінуси, проте в Україні вона може стати хорошою заміною банківським кредитам, незважаючи на свою складність.
 

Процедура лізингу проста - клієнт бере у лізингової компанії автомобіль і виплачує за його використання щомісячну суму. По закінченню виплат даний автомобіль переходить у власність клієнта.
 

Лізинг може бути оперативний і фінансовий. У першому випадку терміни оренди невеликі, до трьох місяців, і призначена вона для іноземних туристів або інших людей, бажаючих взяти авто напрокат, а після використання - повернути назад. Фінансовий лізинг передбачає більш тривалий строк договору, до декількох років, протягом яких клієнт виплачує обумовлену суму по частинах, а потім вносить вартість, що залишилася, таким чином отримуючи право власності на автомобіль.
 

Лізингова компанія, що купує парк автомобілів на свої або позикові кошти, пропонує їх в довгострокову оренду. Клієнт може вибрати вподобану модель і подати на неї заявку, приклавши копії паспорта, ідентифікаційного коду, трудової книжки, довідки про доходи. Остання особливо важлива, так як лізингова компанія повинна розрахувати щомісячний платіж таким чином, щоб клієнтові вистачило і «на життя». Після схвалення заявки клієнт підписує договір і вносить первинний платіж - близько 30% від вартості авто. Реєстрацією автомобіля, страхуванням і сплатою пенсійного збору займається лізингова компанія.
 

З плюсів лізингу - відсутність проблем при оформленні, на відміну від банківських кредитів; економія часу та відсутність формальностей; наявність цілодобової телефонної лінії підтримки для клієнтів; можливість поміняти одну модель автомобіля на іншу, не виплачуючи повну вартість, і ще багато іншого.
 

З мінусів - клієнт не є власником авто до виплати повної його вартості; техогляд і ремонт автомобіля тільки на зазначених СТО; неможливість тюнінгу автомобіля; жорсткі обмеження на річний пробіг; у разі розірвання договору початковий внесок і всі внесені платежі будуть втрачені, а автомобіль залишиться в власності компанії.
 

Що ж вигідніше - автокредит чи лізинг? По суті, лізингові ставки нижче, однак щомісячні платежі прив'язані до курсу долара. Переплата за лізингом вище, але це відбувається через те, що в щомісячний платіж включені податки. У будь-якому випадку, вирішувати клієнту.