Махінації на фондовому ринку

Махінації на фондовому ринку

Маніпулювання вартістю цінних паперів на фондовому ринку - досить поширене явище за кордоном. Так, один з найбагатших американських мільярдерів Радж Раджаратнам, номер 236 серед списку 400 за версією журналу Forbes, засуджений до довічного ув'язнення за створення інсайдерської схеми на суму 25 мільйонів доларів. Він також відомий за змову з представниками топ-менеджменту деяких американських компаній, які повідомляли Раджаратнаму інформацію про свої квартальні доходи до їх офіційного оприлюднення. Таким чином, бізнесмен міг вигідно грати на коливаннях курсів акцій.
Поширення такої інформації за кордоном вважається тяжким злочином, на відміну від України, де бізнесмени не побоюються покарання за своє шахрайство. Тому не дивно, що шахрайство на фондовому ринку у нас дуже поширене.
 

Як приклад можна привести незрозумілу ситуацію з акціями банку «Форум», один з емітентів якого повідомив про можливу маніпуляції цінами його акцій деякими торговцями. Ці торговці, чиї імена не розголошуються, здійснили угод на 8 мільйонів гривень, що призвело до зростання вартість паперів банку в 2,5 рази - з ціни 13-16 гривень до 37 гривень. При цьому на Українській біржі ціна акцій становила 7-8 гривень. Торговці не були покарані, а тільки отримали попередження від ПФТС, і можливі спроби маніпулювання заперечували.
 

Як ще можна маніпулювати вартістю акцій? Наприклад, виставити в торговельну систему об'ємні заявки, стимулювавши тим самим інвесторів рухатися в певний бік. Ще простіше - проводити операції з самим собою, тобто, відкрити два рахунки на дві різні фірми у двох брокерів. Від однієї фірми виставити заявки на продаж, від іншої - на покупку, змусивши їх здійснювати операції з найвигіднішою котируванням. Проте така система буде працювати, тільки якщо в неї не втручаються інші учасники ринку.
 

Ще одна група маніпуляцій будується на поширенні неправдивої або фальшивої інформації, чуток, торгівлі даними власних клієнтів і партнерів. Робиться якийсь вкидання інформації, а ви самі вирішуйте, вірити їй чи ні.
 

Шахрайські дії хоч і не караються належним чином, однак розслідуються прокуратурою. Наслідки, які чекають недобросовісних торговців, - це штраф в 8,5 тисяч гривень (500 неоподаткованих мінімумів) та анулювання сертифікату спеціаліста. Однак за фактом до суду такі справи доходять рідко.
 

Складність полягає в постановці кордонів між шахрайством і звичайним впливом на фондовий ринок. Не завжди маленький обсяг ринку, великі спреди і невелика кількість акцій, а отже, і різкі зміни вартості акцій, є наслідком маніпулювання.