Найбагатші люди світу: Карлос Слім

Карлос Слім

З закінчення фінансової кризи минуло майже три роки і, судячи зі списку найбагатших людей світу, який щорічно складає журнал «Форбс», мільярдерів не тільки не поменшало, але навіть стало більше.
 

Так, в 2011 році кількість доларових мільярдерів становило 1010 осіб, а в нинішньому - на 200 осіб більше. Таким чином, за останні два роки був поставлений свого роду рекорд за кількістю багатих людей. Загальне багатство мільярдерів оцінюється в 4,5 трильйона доларів.
 

Найбагатшою людиною в світі названий мексиканський бізнесмен Карлос Слім зі статками в 74 мільярда доларів. За минулий рік він заробив 20,5 мільярда доларів. Друге місце списку зайняв Білл Гейтс, у чиєму активі перебуває 65 мільярдів. Враховуючи, що за минулий рік на благодійність ним було пожертвувано більше 30 мільярдів, питання про його другорядне місце залишається під питанням. Уоррен Баффет знаходиться на третьому місці.
 

Найбільша кількість мільярдерів, 79 осіб, живе в Москві, хоча ще 10 років тому зосередження багатих людей знаходилося в США. Зараз же це, в основному, країни, що швидко розвиваються.

Найбагатший у світі людина Карлос Слім завідує телефонними лініями, продає хліб і газети, а якщо говорити більш глобально, то він є власником заводів і шахт, готелів, банків і страхових компаній. Більше третини мексиканського ринку зайняті підприємствами сім'ї Слім, і це при тому, що в Мексиці майже 40% населення живуть за межею бідності, не маючи в день на людину і 2 доларів.
 

Карлос Слім заробив перший мільйон у віці 17 років на фондових операціях, а після смерті батька став власником його 400-мільйонного стану. Ці гроші він пустив на покупку і модернізацію підприємств, що розорилися, які в наслідку продавав і отримував прибуток. Слім є розумним бізнесменом, який до того ж здатний підтримувати теплі дружні стосунки з політиками, що робить його діяльність успішною і прибутковою.
 

У 1990 році Слім став володарем колись державної компанії телекомунікацій, заплативши за неї всього 1,8 мільярда доларів. Продавцем став тодішній президент Мексики і хороший друг Сліма. Вже через рік вартість компанії зросла до 12 мільярдів доларів, а Слім став справжнім монополістом, буквально знищивши конкурентів. 90% ринку телекомунікацій в Мексиці досі знаходяться в його руках.
 

Переживши смерть дружини у 1999 році, а потім перенісши хворобу серця, Слім звернув увагу і на соціальну сферу. Зараз мільярдер займається в основному проектами, пов'язаними з дітьми.

Тим не менш, противники Сліма дорікають йому в скнарості, високих цінах на послуги телекомунікацій, на що мільярдер незмінно відповідає, що багатством, як плодами з саду, треба ділитися. Але тільки плодами, а не самими деревами.