Про піпси та спреди

Піпс

Якщо Ви пов'язані з фондовими ринками і Форексом або просто цікавитеся даною тематикою, Вам напевно траплялося на очі слово «піпс». Що ж це таке?
 

«Піпс» (від англійського «pips") - percentage in point, процентний пункт. Він являє собою найменшу зміну ціни, яка допустима на ринку Форекс. Так як котирування курсу має точність до сотої частки, останній знак і є піпсом. Тобто, це мінімальна величина коливання курсу валют. Використовується як на фондовому ринку в цілому, так і на Форексі зокрема.
 

Щоб точніше зрозуміти використання цього терміна, розглянемо його на прикладі порівняння двох найбільш популярних валют Eur / Usd. Якщо ціна зросла з 1.3050 до 1.4000, то можна сказати, що вона змінилася на 50 піпсів.
 

Через появу цього терміна, трейдерів, які отримують прибуток на піпсах, а не в довгостроковій торгівлі, прийнято називати піпсівщіками. В середньому, ціна змінюється від 3 до 10 піпсів, що й приносить дохід таким трейдерам. Однак іноді зміни можуть становити до 50 піпсів; таку ціну називають «великою фігурою».
 

Паралельно з піпсом розглянемо і інше поняття - спред (spread), який представляє собою різницю між цінами покупки і продажу, тобто, ті самі піпси. На прикладі вже використаних валют Eur / Usd: якщо ціна зросла з 1.3000 до 1.3005, це означає, що спред змінився на 5 пунктів. В середньому брокери беруть від 1 до 10 пунктів, але цифра може бути і набагато вище.
 

Яка ціна у піпса? Це буде залежати від суми угоди. Скориставшись кредитним плечем Ви можете відкрити угоду на 100 тисяч доларів, маючи на руках тільки 1 тисячу. Якщо вартість пари Eur / Usd при відкритті становить 1.5002, а через деякий час вже 1.5003, то значить, за цей період Ви заробили 10 доларів, хоча ціна змінилася тільки на 1 піпс. Таким чином, отримувати дохід можна на одних піпсах, чим багато трейдерів - піпсівщіків - і займаються.