Старі авто - вигідний бізнес

Старі авто

Продаж уживаних автомобілів (trade in) стає вигідним видом бізнесу. В Європі і США доходи від таких продажів в окремих випадках перевершують навіть доходи від реалізації нових автомобілів. Так, в минулому році автодилер Asbury Automotive (США) продав старих автомобілів на суму 900 мільйонів доларів, при тому що дохід від нових авто становив 2,2 мільярда доларів.
 

Що стосується України, то тут продаж старих автомобілів не вважається серйозним бізнесом і розглядається тільки в якості варіанту залучення нових клієнтів. Тільки 5-8% автомобілів продається за системою trade in, у той час як в Європі ця цифра сягає 25%. Не дивно, що при рентабельності в 8-10% у західних автодилерів, українські салони отримують зовсім незначний прибуток від продажу уживаних авто. Одним з чинників такої ситуації в нашій країні є ПДВ, згідно з яким викуповувати авто у приватних осіб дилери не можуть.
 

Процедура обміну автомобіля за системою trade in для автовласника є швидким і зручним способом продати транспортний засіб. При цьому в прибутку він, природно, втрачає, - іноді до тисячі доларів від первісної вартості. Щоб покрити операційні витрати, автосалон виставляє на продаж придбаний таким способом автомобіль за ціною, дещо перевершує ціну покупки.
 

Бажаючі придбати старий автомобіль теж отримують певну вигоду. Перед виставлення на продаж всі авто оглядаються, салон усуває можливі дефекти і поломки. Єдиний мінус - в Україну гарантії на старі автомобілі не надаються, на відміну від Європи.
 

Від чого залежатиме ціна на старий автомобіль? По-перше, від технічних параметрів - року випуску, пробігу, комплектації, стану лакофарбового покриття і т. п. По-друге, від обслуговування - якщо автомобіль має всі оригінальні деталі, а будь-який ремонт проходив на сертифікованих СТО, ціна такого авто буде вище . По-третє, на ціну впливає розмір машини. Якщо європейці віддають перевагу маленькі автомобілі, то росіяни і українці - більш габаритні. Тому ціна Audi A3 в нашій країні буде явно менше, ніж Audi A6, наприклад.
 
 

Який механізм обміну старого автомобіля на новий? Ви приходите в дилерський центр і знаходите фахівця відділу trade in. Він оглядає автомобіль, який Ви хочете обміняти, а потім оцінить на спеціальному обладнанні. Якщо встановлена ​​ціна підходить, Ви знімаєте автомобіль з обліку ДАІ, а отримана сума грошей йде в якості передоплати або початкового внеску за новий автомобіль.