Українці зможуть придбати державні казначейські зобов'язання

Казначейські зобов'язання

Валютні казначейські зобов'язання уряду тепер стануть доступні для покупки звичайним українцям. Закон, який обумовлює це, набуде чинності вже з вересня-жовтня, коли відбудеться перший випуск таких державних паперів для простого населення. Експерти кажуть, що дані зобов'язання викличуть серйозний попит.
 

Перший випуск зобов'язань Кабінету міністрів на суму 200-300 мільйонів доларів можна буде придбати в касах Ощадбанку. Будь-який громадянин України може придбати цінні папери на суму до 150 тисяч гривень без пред'явлення будь-яких документів. Якщо бажана сума покупки буде перевищувати зазначену, потрібен документ, що засвідчує особу.
 

Прибутковість від казначейських зобов'язань складе до 9% річних, що перевищує будь-яку пропозицію по валютних депозитах від комерційних банків. Зобов'язання буде представляти собою цінний папір, номіналом в 500 доларів. Тобто, якщо клієнт захоче придбати два зобов'язання, то йому потрібно буде заплатити 1000 доларів і так далі. Чимала сума зобов'язання змушує експертів НБУ працювати над їх посиленим захистом.
 

Термін обігу паперів складе два роки, а виплати відсотків будуть здійснюватися кожні 6 місяців. Також клієнт зможе продати свої зобов'язання раніше, при цьому Ощадбанк зобов'язується відшкодувати їх вартість та виплатити відсотки, що набігли.
 

Як можна помітити, державні казначейські зобов'язання мають явну схожість з депозитом. Основна їх перевага полягає в тому, що гарантом погашення є держава, а не комерційний банк, що само по собі підвищує надійність інвестиції. Крім того, державне зобов'язання купується анонімно, клієнт також може вільно перепродавати або дарувати його, використовувати для застави по кредиту. Ще одна незаперечна перевага - тверда відсоткова ставка на весь термін обігу. Звичайно, теоретично, це повинно супроводжувати і депозити, проте на ділі виявляється, що у кожного банку є застереження, що дозволяють порушувати дане правило.
 

Експерти вважають, що охочих придбати державні казначейські зобов'язання буде більш, ніж достатньо. Це відмінна інвестиція готівкової валюти, якої, за різними оцінками, в українців більше 70 мільярдів доларів.
 

Велика кількість працюючих фінансових інструментів приносить користь як самим людям, так і підприємствам. Таким чином, державні зобов'язання будуть вигідними і оптимальними. Крім того, їх висока прибутковість відповідає валютними депозитами, кожен день є двосторонні котирування на покупку-продаж, тобто, вони мають ліквідність 100%. Гарантом виплат є держава, що знижує ризики до мінімуму.