Українські компанії в топ-500 найкращих компанії регіону

Найкращі компанії

Міжнародна аудиторська компанія "Делойт" в шостий раз склала рейтинг 500 найбільш великих компаній Східної та Центральної Європи, де Україна представлена ​​50 компаніями. Таким чином, українські підприємства є одними з кращих у своєму регіоні і швидше за своїх колег нарощують прибутки.
 

Подібні темпи зростання українських компаній спостерігаються другий рік поспіль. У порівнянні з 2010 роком їх прибутковість в середньому збільшилася на 24%, що є рекордним показником на тлі інших компаній з представленого рейтингу. За 2011 рік прибутковість 500 великих компаній Центральної та Східної Європи склала лише 9,8%.
 

Таким чином, можна зробити висновок, що зростання і зниження доходів залежить не від економічного середовища, а від здатності керівництва компаній швидко і правильно реагувати в мінливих умовах. Особливо це помітно по українським компаніям, яких криза 2008-2009 рр. не лише не знищила, але зробила більш досвідченими і стійкими.
 

Сукупний дохід 500 компаній регіону склав докризовий рівень, зазначено у звіті компанії "Делойт", проте оптимізму це не додає в наслідок того, що в порівнянні з 2011 роком прибутковість впала на 3,5%.
 

З 50 українських компаній в рейтингу дохід збільшили 42 компанії. Вище результат тільки в Болгарії, Естонії та Румунії. У десятку провідних компаній України увійшли «Нафтогаз» і «Енергоринок», металургійний холдинг "Метінвест", а також Škoda Autо, PKN Orlen, MOL і Lotos.
 

Найвищий рівень розвитку показала галузь промислового виробництва - 34%. На 24% зросли доходи споживчого сектора і транспорту, на 20% - сектора енергетики та ресурсів. Незважаючи на це, саме енергетичні компанії займають першість за обсягом доходів - на них припадає 41% прибутку всіх українських компаній з рейтингу компанії "Делойт".
 

До слова, рейтинг 500 найбільших компаній Східної та Центральної Європи був складений на основі інформації по доходах компаній за 2011 фінансовий рік. Доходи розраховувалися в євро за відповідним середнім обмінним курсам. Рейтинг українських компаній складений відповідно до відкритих даних і даними анкет, які заповнювали представники компаній.