Як заробити на дивідендах

Дивіденди

Кожен інвестор бажає отримувати дохід від своїх вкладень і не залежати від коливань на фондових ринках. Однак при цьому він робить помилку, орієнтуючись тільки на зростання вартості придбаних акцій і забуваючи про дивіденди, які теж можуть становити значну частину доходу. Адже саме дивіденди можуть врятувати інвестора в нелегкий період спаду вартості цінних паперів.
 

На зарубіжних фондових ринках існує термін Dividend Aristocrats - Дивідендні Аристократи, до яких зараховують компанії, які збільшують виплати дивідендів з року в рік протягом не менше 25 років. Для таких компаній існує спеціальний індекс S & P 500 Dividend Aristocrats (з 2005 року - ETF), який запровадила компанія StandardandPoors.
 

Ті, хто інвестував в компанії Дивідендних Аристократів, навіть в складні роки кризи 2007-2008 і під час падіння вартості фонду на 40% отримували дивіденди в розмірі не менше 4-5%.
 

Щоб отримувати високі дивіденди, необов'язково інвестувати в Дивідендних Аристократів. Яскравим прикладом тому служить фонд WisdomTree Europe SmallCap Dividend, який вкладає кошти в невеликі європейські компанії і виплачує до 6% дивідендів. При цьому зростання фонду склало 59%.
 

Регулярні виплати можна отримувати і від нерухомості, а також облігацій, як це робить взаємний фонд Templeton Emerging Markets Bond A QDis $. Він вкладає інвестиції в облігації країн, що розвиваються, і виплачує дивіденди в розмірі 9% при 32% зростання.
 

Купити пай подібного фонду можна через зарубіжних брокерів або страхові компанії за допомогою професійних портфелів.
 

Таким чином, якщо інвестор бажає отримувати дохід, то повинен орієнтуватися і на дивіденди, які навіть в періоди економічних спадів будуть приносити прибуток.