Доходи зростають, та чи на краще?

Економічні показники

Благополуччя українців зростає ... з одного боку. А з іншого - в кишенях з'являються «діри». Незважаючи на стабілізацію цін, державний борг виріс, а гривня знову подешевшала.
 

Як стверджує Держстат, за 2012 середня зарплата українців виросла на 400 грн або 15,5%, в той час як мінімальна зарплата - на 142 грн або 14,86%. При цьому рівень мінімалки в цьому році підвищували вже тричі і планують підвищити ще два рази, в той час як за весь минулий рік таких підвищень було зафіксовано всього три. Незважаючи на те, що темпи зростання відбуваються за планом, доходи бюджету збільшуються далеко не так швидко, як очікувалося. Тому уряд почав випуск облігацій держпозики під 12-13% річних, збільшуючи тим самим внутрішній борг.
 

Зростає і виробництво, правда, набагато менш значними темпами - всього 0,2% при запланованих 5%. Експерти, проте, упевнені, що максимальне зростання до кінця року складе не більше 2%.
 

Трохи краще ситуація йде з сільським господарством, яке дає понад 30% ВВП. Незважаючи на низькі показники врожаю, зерно в цьому році більш якісне, що позначиться на його ціні. Вже зараз його експортують за ціною 2000 грн за 1 тонну.
 

У цьому році експерти відзначають незвичайно низьку інфляцію в зв'язку зі зростанням доходів населення, рівня зарплат, процентних ставок по депозитах. Це обумовлено стабільністю цін української продукції, зокрема, металу, за кордоном. Його ціна не зростає на зовнішньому ринку, залишається на рівні і всередині країни. Українці також перестали купувати товари довгострокового використання, це дозволило їм відкладати гроші. Втім, така ситуація триватиме лише до осені, після чого рівень інфляції може сягнути 1%, а до кінця року збільшитися до 5,5% при запланованих 7,9%.
 

До недавнього часу стабільність спостерігалася і в курсі долара, який почав зростати з приходом осені. До кінця року очікується курс до 8,25-8,5, якщо населення знову не почне в паніці скуповувати валюту в банках і у спекулянтів. В цілому, зміцніла вся банківська сфера - були погашені проблемні кредити, населення збільшує свої вклади.