Нацбанк: На Україну чекає підвищення цін

Підвищення цін
Сезонні фактори і очікуване подорожчання на світових ринках продовольства можуть привести до підвищення цін в Україні. Про це повідомив Національний Банк України.
 

Однак експерти запевняють, що серйозних економічних потрясінь не передбачається. І тим не менш, НБУ вчинив по європейському підходу, повідомивши про можливі наслідки, щоб збити ажіотаж і інфляційні очікування українців. Причин підвищення цін стане подорожчання продовольства, нафти і сплеск ділової активності, традиційний для осіннього періоду. При цьому інфляція очікується не вище 5,5%, так що панікувати і запасатися продуктами першої необхідності не має сенсу. Кілька збільшити рівень інфляції можуть соціальні виплати та передвиборче підвищення пенсій, а також зарплати бюджетникам.

 

Поточний рік був першим, в якому відбулося оголошення прийдешніх підвищень цін. Воно було визначеним і на високому рівні, стверджують експерти. Раніше державні структури не прогнозували збільшення інфляції до планових 7,9%, закладених у бюджет, цим займалися виключно фінансові аналітики. Однак НБУ так і не повідомив, що може статися з цінами вже до кінця року, обмежившись заявою про «помірне зростання інфляції». Таким чином, його політика щодо стабілізації гривні за рахунок пропозиції валюти на міжбанку при збільшенні попиту на неї, є дієвою і не потребує коригування.